CENTRO CLASSIC PUTOVANJE!

ISTANBUL!

17.10. - 22.10.2018.

3 NOĆENJA/6 DANA/BUS


ISTANBUL... Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada... samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul.
Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otrkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija...

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN, 17.10. (SRIJEDA), BANJA LUKA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO

Okupljanje grupe na prostoru stare autobuske stanice u Banja Luci u 5.30h. Polazak autobusa u 5.00h iz Banja Luke, Doboja (BP Hifa) u 07.00h, Zenice u 09.00h i Sarajeva u 10.00h. Putovanje preko Višegrada, Srbije i Bugarske. Noćna vožnja uz pauze po potrebi grupe.

2. DAN, 18.10. (ČETVRTAK), ISTANBUL

Dolazak u Istanbul u podnevnim satima. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora slijedi zajednički pješački obilazak kvarta Sultanahmet (Kapali čaršija, Hipodrom, Plava džamija, Aja Sofija i Topkapi dvorac - bez ulaznica). Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Naveče fakultativno odlazimo do centralnog gradskog trga Taksim. Šetnja centralnom ulicom Istiqlal. Slobodno vrijeme. Noćenje.


3. DAN, 19.10. (PETAK), KRSTARENJE BOSFOROM – DOLMABAHČE – ORTAKOJ

Doručak. Nakon doručka u 9.00h slijedi fakultativni odlazak na krstarenje Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu... Po povratku sa krstarenja odlazimo u obilazak čuvene palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Nakon obilaska ovog fascinantnog dvorca (oni koji ne žele ulaziti u palatu, grupu će sačekati u bašti ispred dvorca), odlazimo do boemskog i kosmopolitskog kvarta Ortakoj. Ovo mjesto nalazi se skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu. Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za "jela s' nogu". Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo naveče. Ovdje obavezno probajte vafle i kumpir (pečeni krompir sa raznim prilozima). Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN, 20.10. (SUBOTA), EJUP – MUZEJ PANORAMA 1453 – SHOPPING

Doručak. Nakon doručka slijedi odlazak u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu" Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga" koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje". Ovdje se nalazi čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Slijedi posjeta muzeju Panorama 1453. U muzeju je predstavljen jedan segment bitke za Istanbul/Konstantinopolis 29. maja 1453. U prostoru između slike i posjetilaca su i neki predmeti iz bitke. Fantastično iskustvo! Slijedi odlazak u jedan od najpoznatijih shopping centara. Slobodno vrijeme za kupovinu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. DAN, 21.10. (NEDJELJA), ISTANBUL – EDIRNE – BOSNA I HERCEGOVINA

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema gradu Edirne. To je grad brojnih džamija od kojih je najpoznatija Selimija, koju je 1575. godine podigao veliki turski graditelj Mimar Sinan. Ova džamija ima najviše minarete u Turskoj visoke 70,9 metara. Slobodno vrijeme za fotografisanje. Nastavak putovanja kroz Bugarsku i Srbiju uz pauze po potrebi grupe. Dolazak na odredište u ponedjeljak 22.10. u popodnevnim satima. Kraj programa.

CIJENA: 279,00 KM (FM cijena za rezervacije do 08.09.2018.)
Cijena za rezervacije nakon 08.09.2018. iznosi 349,00 KM.


• Program u pdf formatu možete preuzeti ovdje.

Aranžman obuhvata:

- Prijevoz Centrotransovim autobusom visoke turističke klase (TV, video, klima, WC),
- Smještaj u hotelu 3* u oblasti Laleli/Aksaray u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama na bazi 3 noćenja sa doručkom (švedski sto),
- Troškove parkinga i putarina za autobus,
- Usluge pratioca grupe i kompletna organizacija putovanja,

U cijenu nije uključeno:

- Doplata za polazak iz Banja Luke i Doboja 20,00 KM,
- Obavezno putničko-zdravstveno osiguranje (12,00 KM za osobe do 60 godina starosti),
- Fakultativne izlete i ulaznice planirane programom putovanja (Sultanahmet 10,00 EUR, Taksim 10,00 EUR, Krstarenje Bosforom + Dolmabahče + Ortakoy 35,00 EUR, Krstarenje + Ortakoy 25 EUR, Panorama + Eyup + Shopping 30,00 EUR)
- Doplata za jednokrevetnu sobu 99,00 KM
- Individualne troškove
* Dijete do 4 godine u pratnji 2 odrasle osobe GRATIS.


MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE!
MOGUĆNOST PLAĆANJA SHOPPING KARTICAMA!
*Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije opcionalnih izleta.
*Za putovanje važe Centrotours Opći uslovi putovanjaRezervacija putovanja