SPECIJALNA PONUDA!

ISTANBUL

4 DANA / AVION

21. - 24.11.2019.


ISTANBUL... Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada... samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul.
Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija...
Provedite praznik u gradu koji spaja Evropu i Aziju!! Provozajte se prvim transkontinentalnim metroom iz Evrope u Aziju za svega 4 minute! Upoznajte sav raskoš i bogatstvo jednog od najvećih kulturnih i poslovnih centara na svijetu i osjetite draž nezaobilaznog istanbulskog shoppinga.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 21.11.2019. (ČETVRTAK), SARAJEVO – ISTANBUL

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera 90 minuta prije leta. Let TK1022 za Istanbul u 12.00h sa dolaskom u Istanbul u 15.45h. Slijedi transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg slobodnog vremena slijedi fakultativni zajednički odlazak pješice sa pratiocem grupe do čuvene džamije Sulejmanija, vrhunskog djela najpoznatijeg osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je izgrađena u oblasti Sultan Ahmet, vjerovatno najvažnijem dijelu Istanbula odakle su osmanski sultani vladali svijetom, a gdje se danas nalaze prvorazredne historijske građevine. Nakon razgledanja povratak u hotel. Noćenje.


2. DAN, 22.11.2019. (PETAK), ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni pješački obilazak starog dijela grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatski obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija - Plava džamija, Topkapi palata (zbog renoviranja ne ulazimo u objekt), Aja Sofija (razgledanje izvana, mogućnost ulaska uz doplatu), Cisterna tur. Yerebatan Sarayı (potopljena palata) najveća od nekad nekoliko stotina koliko ih je bilo ispod grada Konstantinopolisa izgrađena je u 6. stoljeću, za vladavine Justinijana I, kako bi se rastućem gradu osigurala pitka voda. Cisterna je danas popunjena sa cca 50cm vode, a poribljena je zlatnim ribicama, koje povremeno izranjaju i dodatno upotpunjavaju cjelokupnu atmosferu. Izuzetan ugođaj daje i osvjetljenje crvene boje, koje je izuzetno upečatljivo. Fotografisanje je dozvoljeno.
Nakon obilaska cisterne odlazimo do čuvene Kapali čaršije, najveće pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu. Naveče, opcionalno odlazak u moderni centar grada, na trg Taksim i ulicu Istiqlal. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN, 23.11.2019. (PETAK), KRSTARENJE BOSFOROM + ORTAKOY + TAKSIM

Doručak. Nakon doručka u 09.00h odlazimo na fakultativni cjelodnevni izlet koji započinjemo krstarenjem Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Slijedi odlazak do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za "jela s' nogu". Pogled sa trga na azijski dio grada je skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. U povratku sa Ortakoya odlazimo do centralnog gradskog trga Taksim koji je nedavno temeljito rekonstruisan. Do Taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića.... a na samom dnu ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Otići u Istanbul, a ne svratiti do ovog tornja nedopustiva je greška. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN, 24.11.2019. (NEDJELJA), MUZEJ PANORAMA 1453 – EJUP – SHOPPING

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i slobodan dan za individualne aktivnosti ili fakultativni obilazak grada koji započinjemo odlaskom do Muzeja Panorama 1453 smještenog neposredno pored Topkapi zidina. Osvajanje Istanbula je jedan od najznačajnijih događaja u turskoj historiji. Vojska sultana Mehmeta II 29. maja 1453.g. probila je Teodosijev zid i ušla u tadašnji Konstantinopolis. U ovom najvećem panoramskom muzeju na svijetu koji godišnje posjeti više od 800.000 posjetilaca detaljno je prikazana bitka za Istanbul. Nakon muzeja, odlazimo u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu" Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga" koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje". Ovdje se nalazi nedavno obnovljena pravoslavna crkva svetog Stefana, čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Slobodno vrijeme za ručak (uz doplatu). U ranim popodnevnim satima slijedi odlazak u jedan od brojnih shopping centara. Slobodno vrijeme za kupovinu. Naveče slijedi transfer do aerodroma. Let TK1025 na relaciji Istanbul – Sarajevo u 19.30h sa dolaskom u Sarajevo u 19.25h. (vremenska razlika! Lokalno vrijeme). Kraj putovanja.


• Program u PDF formatu možete preuzeti ovdje.


CIJENA: 399,00 KM/osoba* (FM ponuda za rezervacije do 30.10.2019.)*

*Cijena nakon 30.10.2019. iznosi 459,00 KM


U cijenu je uključeno:

- Povratna avio karta (ekonomska klasa, 30kg prtljag) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo,
- 3 noćenja sa doručkom u ½ i 1/3 sobama u hotelu NANDA ili sličnom hotelu u Istanbulu,
- Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom,
- Usluge pratioca grupe tokom boravka u Turskoj,
* Popust za 3. odraslu osobu u sobi 50,00 KM.
* Popust za jedno dijete 2-6 godina sa 2 odrasle osobe 120,00 KM
* Popust za jedno dijete 6-12 godina sa 2 odrasle osobe 55,00 KM

U cijenu nije uključeno:

- Aerodromske i sigurnosne takse cca 235,00 KM;
- Doplata za jednokrevetnu sobu 99,00 KM,
- Fakultativni (neobavezni) izleti: * Izlet Sulejmanija 10,00 EUR, Razgledanje grada + Cisterna 25,00 EUR, Krstarenje Bosforom + Ortakoy 30,00 EUR, Izlet u Muzej Panorama 1453 + Eyup + Shopping 30,00 EUR, Taksim 10,00 EUR,
- PZ osiguranje 10,00 KM


Cijene fakultativnih izleta važe samo u slučaju minimum 15 prijavljenih putnika.
Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta.Rezervacija putovanja