SPECIJALNA PONUDA ZA DAN DRŽAVNOSTI!

ISTANBUL

5 DANA / AVION

23. - 27.11.2018.ISTANBUL... Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada... samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul.
Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija...
Provedite nezaboravne dane u gradu koji spaja Evropu i Aziju!! Provozajte se prvim transkontinentalnim metroom iz Evrope u Aziju za svega 4 minute! Upoznajte sav raskoš i bogatstvo jednog od najvećih kulturnih i poslovnih centara na svijetu i osjetite draž nezaobilaznog istanbulskog shoppinga.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 23.11.2018. (PETAK), SARAJEVO – ISTANBUL

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera u 10.30h. Let TK1022 za Istanbul u 12.00h sa dolaskom u Istanbul u 15.45h. Slijedi transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg odmora slijedi opcionalni izlet do centra grada i ulice Istiqlal prepune prestižnih butika, restorana, kina, najraznovrsnijih trgovina, umjetničkih galerija, kafića i pubova, te klubova sa muzikom uživo. Povratak u hotel. Noćenje.


2. DAN, 24.11.2018. (SUBOTA), ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni pješački obilazak starog dijela grada utrajanju od ca 4 sata: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatski obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija - Plava džamija, Topkapi palata (ulazak u Harem uz doplatu), Aja Sofija (razgledanje izvana, mogućnost ulaska uz doplatu). Slobodno vrijeme. U kasnim popodnevnim satima slijedi fakultativni zajednički odlazak pješice sa pratiocem grupe do čuvene džamije Sulejmanija, vrhunskog djela najpoznatijeg osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je izgrađena u oblasti Sultan Ahmet, vjerovatno najvažnijem dijelu Istanbula odakle su osmanski sultani vladali svijetom, a gdje se danas nalaze prvorazredne historijske građevine. Slijedi odlazak do čuvene Kapali čaršije, najveće pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu. Povratak u hotel.

3. DAN, 25.11.2018. (NEDJELJA), KRSTARENJE BOSFOROM + DOLMABAHČE + ORTAKOY

Doručak. Nakon doručka u 09.00h odlazimo na fakultativni cjelodnevni izlet koji započinjemo krstarenjem Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Nakon obilaska ovog fascinantnog dvorca (oni koji ne žele ulaziti u palatu, grupu će sačekati u bašti ispred dvorca). Ovaj fantastični dan nastavljamo odlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za "jela s' nogu". Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN, 26.11.2018. (PONEDJELJAK), MUZEJ PANORAMA 1453 – EJUP – SHOPPING

Doručak. Nakon doručka slijedi cjelodnevni obilazak grada koji započinjemo odlaskom do Muzeja Panorama 1453 smještenog neposredno pored Topkapi zidina. Osvajanje Istanbula je jedan od najznačajnijih događaja u turskoj historiji. Vojska sultana Mehmeta II 29. maja 1453.g. probila je Teodosijev zid i ušla u tadašnji Konstantinopolis. U ovom najvećem panoramskom muzeju na svijetu koji godišnje posjeti više od 800.000 posjetilaca detaljno je prikazana bitka za Istanbul. Nakon muzeja, odlazimo u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu" Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga" koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje". Ovdje se nalazi nedavno obnovljena pravoslavna crkva svetog Stefana, čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Slobodno vrijeme za ručak (uz doplatu). U ranim popodnevnim satima slijedi odlazak u tržni centar Forum. Slobodno vrijeme za kupovinu do 16.00h. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 27.11.2018. (UTORAK), USKUDAR; ISTANBUL – SARAJEVO

Nakon doručka, odjava iz hotela. Prtljag ostavljamo u prostoriji kod recepcije i opcionalno odlazimo metroom u azijski dio grada, kvart Uskudar, gdje ćemo posjetiti Mihrimah Sultan džamiju i prošetati novoizgrađenim šetalištem do Djevojačke kule (doplata za brodsku vožnju od obale do kule cca 5,00 EUR). Slobodno vrijeme. Ppovratak u hotel. Transfer do aerodroma u 16.30h. Let TK1025 u 19.30h. Dolazak u Sarajevo u 19.30h. Kraj putovanja.


CIJENA: 439,00 KM/osoba* (FM ponuda za rezervacije do 20.10.)*
*Cijena nakon 20.10.2018. iznosi 489,00 KM


• Program u pdf formatu možete preuzeti ovdje.


U cijenu je uključeno:

- Povratna avio karta (ekonomska klasa, 30kg prtljag) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo (Turkish Airlines),
- 4 noćenja sa doručkom u ½ i 1/3 sobama u hotelu PRESTIGE ili sličnom hotelu u Istanbulu,
- Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom,
- Usluge pratioca grupe tokom boravka u Turskoj,

Popusti:
- Dijete do 6 godina sa 2 odrasle osobe – 150,00 KM
- Dijete od 6-12 godina sa 2 odrasle osobe 75,00 KM
- Treća odrasla osoba – 50,00 KM

U cijenu nije uključeno:
- Aerodromske i druge takse 238,00 KM,
- Doplata za jednokrevetnu sobu 119,00 KM,
- Fakultativni izleti: * Taksim 10,00 EUR, Izlet Sulejmanija 10,00 EUR, Razgledanje grada + Topkapi 25,00 EUR, * Krstarenje Bosforom + Dolmabahče palata + Ortakoy 40,00 EUR, * Krstarenje Bosforom + Ortakoy 30,00 EUR, Izlet u Muzej Panorama 1453 + Eyup + Shopping 30,00 EUR , Uskudar 10,00 EUR,
- PZ osiguranje 10,00 KM

Cijene fakultativnih izleta važe samo u slučaju minimum 15 prijavljenih putnika.
Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta.


Za ovaj program važe Opći uslovi putovanja.


Rezervacija putovanja