SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA PONUDA!


ISTANBUL

ZA POČETNIKE!


5 DANA / AVION

29.12.2018. - 02.01.2019.


ISTANBUL... Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada... samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul.
Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija...
Dočekajte Novu godinu u gradu koji spaja Evropu i Aziju!! Provozajte se prvim transkontinentalnim metroom iz Evrope u Aziju za svega 4 minute! Upoznajte sav raskoš i bogatstvo jednog od najvećih kulturnih i poslovnih centara na svijetu i osjetite draž nezaobilaznog istanbulskog shoppinga.


PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 29.12.2018. (SUBOTA), SARAJEVO - ISTANBUL

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera 90 minuta prije leta. Let TK1022 za Istanbul u 11.55h sa dolaskom u Istanbul u 15.40h. Slijedi transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg slobodnog vremena slijedi fakultativni zajednički odlazak pješice sa pratiocem grupe do čuvene Sulejmanija džamije, vrhunskog djela najpoznatijeg osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je izgrađena u oblasti Sultan Ahmet, vjerovatno najvažnijem dijelu Istanbula odakle su osmanski sultani vladali svijetom, a gdje se danas nalaze prvorazredne historijske građevine. Nakon razgledanja džamije novoizgrađenim metroom odlazimo do centra grada – trga Taksim i glavne gradske pješačke ulice – Istiqlal, prepune različitih trgovina, restorana, kafića... Slobodno vrijeme, povratak u hotel. Noćenje.2. DAN, 30.12.2018. (NEDJELJA), ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni pješački obilazak starog dijela grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatski obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija - Plava džamija, Topkapi palata (doplata za ulaznicu 60,00 TL), Aja Sofija (razgledanje izvana, mogućnost ulaska uz doplatu), Cisterna tur. Yerebatan Sarayı (potopljena palata) najveća od nekad nekoliko stotina koliko ih je bilo ispod grada Konstantinopolisa izgrađena je u 6. stoljeću, za vladavine Justinijana I, kako bi se rastućem gradu osigurala pitka voda. Cisterna je danas popunjena sa cca 50cm vode, a poribljena je zlatnim ribicama, koje povremeno izranjaju i dodatno upotpunjavaju cjelokupnu atmosferu. Izuzetan ugođaj daje i osvjetljenje crvene boje, koje je izuzetno upečatljivo. Fotografisanje je dozvoljeno.
Povratak u hotel. Naveče preporučujemo odlazak na krstarenje Bosforom brodom uz večeru i kompletan show program u trajanju od cca 3 sata. Program koji počinje u 21.00h podrazumijeva večeru (meze, salata, glavno jelo, kafa, kolač i neograničena konzumacija lokalnih bezalkoholnih pića), folklorni program sa turskom muzikom i trbušnim plesačicama. Noćenje.

3. DAN, 31.12.2018. (PONEDJELJAK), KRSTARENJE BOSFOROM + DOLMABAHČE + ORTAKOY

Doručak. Nakon doručka odlazimo na fakultativni cjelodnevni izlet koji započinjemo krstarenjem Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Nakon obilaska ovog fascinantnog dvorca (oni koji ne žele ulaziti u palatu, grupu će sačekati u bašti ispred dvorca), odlazimo do glavne gradske ulice Istiqlal na Taksim. Slobodno vrijeme za šetnju i ručak. Ovaj fantastični dan nastavljamo odlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za "jela s' nogu". Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel i priprema za doček Nove godine na gradskim trgovima ili nekom od poznatih restorana. SRETNA NOVA GODINA!! Noćenje.4. DAN, 01.01.2018. (UTORAK), MUZEJ PANORAMA 1453 – EJUP – SHOPPING

Doručak. Nakon doručka slijedi poludnevni fakultativni obilazak grada koji započinjemo odlaskom do Muzeja Panorama 1453 smještenog neposredno pored Topkapi zidina. Osvajanje Istanbula je jedan od najznačajnijih događaja u turskoj historiji. Vojska sultana Mehmeta II 29. maja 1453.g. probila je Teodosijev zid i ušla u tadašnji Konstantinopolis. U ovom najvećem panoramskom muzeju na svijetu koji godišnje posjeti više od 800.000 posjetilaca detaljno je prikazana bitka za Istanbul. Nakon muzeja, odlazimo u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu" Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga" koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje". Ovdje se nalazi nedavno obnovljena pravoslavna crkva svetog Stefana, čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Slobodno vrijeme za ručak (uz doplatu). U poslijepodnevnim satima slijedi odlazak do čuvene Kapali čaršije, najveće pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 02.01.2018. (SRIJEDA), ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Check ut iz hotela, transfer do aerodroma Ataturk. Let TK1021 na relaciji Istanbul – Sarajevo u 11.00h sa dolaskom u Sarajevo u 11.05h. Kraj putovanja.


Program u pdf formatu preuzmite ovdje.


CIJENA: 459,00 KM/osoba* (FM ponuda za rezervacije do 01.09.2018.)*
*Cijena nakon 01.09.2018. iznosi 549,00 KM


U cijenu je uključeno:

- Povratna avio karta (ekonomska klasa, 30kg prtljaga) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo,
- 4 noćenja sa doručkom u ½ i 1/3 sobama u hotelu GRAND WASHINGTON ili sličnom u Istanbulu,
- Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom,
- Usluge pratioca grupe tokom boravka u Turskoj,
- Kompletna organizacija putovanja

U cijenu nije uključeno:

- Aerodromske i druge takse cca 225,00 KM; Doplata za jednokrevetnu sobu 189,00 KM,
- Fakultativni izleti:
* Obilazak džamije Sulejmanija i izlet na Taksim 20,00 KM,
* Razgledanje grada + Cisterna 25,00 EUR/50,00 KM,
* Krstarenje Bosforom + Dolmabahče palata + Ortakoy 40,00 EUR/80,00 KM,
* Tursko veče na brodu 60,00 EUR-70,00 EUR,
* Izlet u Muzej Panorama 1453 + Eyup + Piere Lotti 25,00 EUR/50,00 KM,
- PZ osiguranje 10,00 KM,

Popusti:
- Dijete do 6 godina - 200,00 KM
- Dijete 6-12 godina - 100,00 KM
- Treća odrasla osoba -50,00 KM
* Popusti za djecu važe samo u slučaju kada djeca putuju sa 2 odrasle osobe

VAŽNE NAPOMENE:
Kalkulacija je rađena na bazi 40 putnika.
Za rezervaciju putovanja potrebno je uplatiti minimum 40% od ukupne cijene aranžmana, ostatak se plaća najkasnije 15 dana prije polaska.
Cijene fakultativnih izleta važe samo u slučaju minimum 15 prijavljenih putnika.
Fakultativni izleti uplaćuju se u agenciji najkasnije 15 dana prije polaska.
Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta usljed nepredviđenih okolnosti.Rezervacija putovanja