NEZABORAVNO PUTOVANJE!


ESTONIJA+FINSKA


Talin i Helsinki


5 DANA/ AVIONOM

17.-21.05.2018.


Daleko na sjeveru Evrope, na 3 sata leta avionom iz Sarajeva, smješten je Talin, glavni grad Estonije. Ovo bajkovito mjesto na Baltičkom moru često nazivaju digitalnim srednjevjekovnim gradom jer izgleda kao čista razglednica, prelijepo, očuvano, sa drevnim zidinama, kaldrmisanim ulicama, tornjevima, parkovima i jezerima.
Talin je grad naprednih tehnologija. Preko mobitela, laptopa i kućnih kompjutera postavljaju se pitanja, sklapaju ugovori, pribavljaju dozvole, provjerava uspjeh djece u školi, glasa, saznaje kada dolazi autobus...
Pođite sa nama u Talin na još jedno nezaboravno putovanje, tokom kojeg ćemo posjetiti i Helsinki, glavni grad Finske!


PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 17.05.2018 (ČETVRTAK), SARAJEVO - ISTANBUL - TALIN

Okupljanje putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera u 07.00h. Let TK1022 za Istanbul u 09.05h sa dolaskom u 11.55h po lokalnom vremenu. Presjedanje na avion za Talin,koji polazi u 14.00h sa dolaskom u Talin u 17.20h. Nakon pasoških i carinskih formalnosti slijedi transfer autobusom do hotela smještenog u centru grada. Prijava u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN, 18.05.2018 (PETAK), TALIN

Nakon doručka slijedi fakultativno panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča. Razgledanje započinjemo foto stopom  kod  Kadriorg palate, impresivne građevine koju je dao izgraditi Petar Veliki za svoju suprugu Katarinu I. Danas je u ovoj palati smještena impozantna zbirka flamanskog, talijanskog i ruskog slikarstva, a njen vrt sa Labuđim jezerom jedan je od najljepših u Estoniji. Razgledanje nastavljamo odlaskom do plaže Pirita i obilaskom prostora gdje se održava popularni Muzički festival. Slijedi obilazak starog dijela grada koji je pod zaštitom UNESCO-a: katedrala iz 13. vijeka, ruska pravoslavna crkva Aleksandar Nevski, gradska vijećnica, dvorac Toompea. Slobodno vrijeme za ručak i kupovinu. Povratak u hotel. Slobodan ostatak dana. Noćenje.

3. DAN, 19.05.2018. (SUBOTA), TALIN - HELSINKI

Doručak. Nakon doručka slijedi odjava iz hotela i transfer do luke u Helsinkiju gdje se ukrcavamo na brod,koji ide u Talin. Plovidba Baltičkim morem cca 2h do finske prijestonice.. Po dolasku u luku ukrcaj u autobuse i odlazak do hotela. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora odlazak u panoramsko razgledanje razgledanje grada. Od svih velikih gradova smještenih na sjeveru Evrope za Helsinki možemo reći da je najneobičniji: grad poznat po fantastičnom dizajnu, sjajnim arhitektima, art nouveau građevinama, uopće fantastičnoj sintezi starog i novog. Među popularnijim Štokholmom i Oslom, Helsinki itekako zavređuje pažnju posjetilaca – „Bijeli grad sjevera" je nevjerovatno šarmantan grad koji će vas osvojiti svojim znamenitostima, neobičnim stjenovitim izgledom, fantastičnim trgovinama (svakako posjetite Design District!), odličnom gastro scenom, itd. Slobodno poslijepodne za individualne programe, shopping... Povratak u hotel u popodnevnim satima. Slobodno večer. Noćenje.

4. DAN, 20.05.2018 (NEDJELJA), HELSINKI (Suomenlina ili Porvoo)

Doručak. Nakon doručka predlažemo odlazak trajektom ( vožnja traje samo 15 min ) do obližnjeg otoka Suomenlinna koji je pod zaštitom UNESCO-a i koja danas predstavlja jednu od najvećih historijskih pomorskih tvrđava. Sagrađena je 1700. godine na šesto otoka na kojima i danas živi oko 850 građana Helsinkija. Danas kao jedna od najpoznatijih atrakcija grada, Suomenlinna nudi poseban doživljaj posjetiteljima svih dobi. Muzeji, događanja, restorani, kafići, istraživanje tunela, stare tvrđave uzet će vam gotovo cijeli dan.  Druga opcija je odlazak gradskim autobusom u gradić Porvoo, drugi najstariji grad u Finskoj, koji je smješten na samo jedan sat vožnje od Helsinkija. Ovaj preslatki grad je podijeljen na stari grad Porvoo koji datira još iz 13 stoljeća i novi, moderni Porvoo. Stari, bajkoviti dio grada, poznat je po kamenim ulicama i karizmatičnim crvenim, drvenim kućicama  smještenim uz dolinu rijeke Porvoo koje su pod zaštitom UNESCO-a. Šetajući po uličicama ovog bajkovitog gradića, imate osjećaj da je vrijeme u njemu odavno stalo. Neka istraživanja pokazala su da  su ove crvene kućice, treće po fotografiranosti  u Finskoj, poslije katedrale u Helsinkiju i kuće Djeda Božičnjaka u Rovaniemiju. Po povratku u Helsinki predlažemo posjet bogatom Muzeju dizajna ili Muzeju suvremene umjetnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 21.05.2018 (PONEDJELJAK), HELSINKI - ISTANBUL - SARAJEVO

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i transfer do aerodroma. Let za Istanbul TK1762 u 13.25h sa dolaskom u Istanbul u 16.50h. Presjedanje na avion za Sarajevo u 19.20h sa dolaskom u Sarajevo u 20.15h po lokalnom vremenu. Kraj putovanja.

CIJENA: 1.399,00 KM sa uključenim aerodromskim taksama (first minute za rezervacije do 31.03.2018)
Cijena nakon 31.03.2017 iznosi 1449,00 KM


U CIJENU JE UKLJUČENO:
• Avio karta na relaciji Sarajevo-Istanbul-Talin; Helsinki –Istanbul-Sarajevo sa uključenim aerodromskim taksama,
• Transferi aerodrom – hotel – aerodrom
• 2 noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Helsinkiju
• 2 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Talinu
• Brodska karta na relaciji Talin-Helsinki sa kompanijom Tallink ( brodovi Star i Megastar)
• Usluge profesionalnog vodiča i kompletna organizacija putovanja,

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
• Fakultativni izleti( Obilazak Talina, Obilazak Helsinkija, Izlet u Porvoo ili Suomenlinu)
• Obavezno putničko zdravstveno osiguranje 12,00 KM
• Ulaznice u objekte od interesa
• Doplata za 1/1 sobu: 299,00 KM


Program je objavljen 14.03.2018.

*Agencija zadržava pravo promjene termina letova, ukoliko to učini i avio kompanija.
* Agencija ne odgovara za slučaj kašnjenja leta, već je to isključiva odgovornost avio kompanije.
* Kalkulacija rađena na bazi minimum 20 putnika.
* Za sve aranžmane važe Centrotours Opći uslovi putovanja.


Program u PDF formatu možete preuzeti ovdje.

Rezervacija putovanja