Alanja

Živopisan grad na obali mora u koji ćete se zaljubiti.


Alanja je grad na obali mora i dio provincije Antalija na južnoj obali Turske, u mediteranskoj regiji zemlje, 138 kilometara istočno od Antalije. Mediteranska klima, prirodne atrakcije i historijsko naslijeđe su učinile Alanju popularnom turističkom destinacijom kao i ostale gradove na južnoj obali, ali zašto je Alanja posebna i vrijedna posjete pročitajte u nastavku.


Prva asocijacija na Alanju su sigurno njene poznate plaže. Najpoznatija turistička plaže u Alanji je plaža Kleopatra, dobitnica plave zastave za zbog čistoću i sigurnost. Legenda kaže da je upravo rimski general Mark Antony poklonio ovu plažu egipatskoj kraljici Kleopatri kao znak svoje ljubavi i odanosti. Da li je zaista Kleopatra boravila na ovoj plaži i da li je istina da je pijesak donešen iz Egipta, ostaje misterija, ali jedno je sigurno, ovo je najbolja plaža u centru grada.


Alanja je poznata i kao omiljeno ljetovalište među mladima. Pored fatastičnih plaža, Alanja je omiljena zbog velikog izbora kafića, restorana, prodavnica, barova i klubova. Duga šetališta pored mora su povezana sa centrom grada, a tamo zabava nikada ne prestaje. Od historijskih znamenitosti, najpoznatija je Crvena kula u blizini luke, gdje ćete uživati u spektakularnom pogledu sa vrhu. Ne propustite i vožnju brodom iz luke u Alanji gdje ćete imati priliku vidjeti poznate gradske pećine uključuju pećinu Damlatas, Korsanlar, morsku pećinu u kojoj možete i zaplivati. Vijdet ćete i 600 godina staro brodogradilište do kojeg možete doći i pješice, ali najbolji pogled na njegove impozantne lukove je upravo s pučine mora.


I pored svega toga, ono što će vas najviše oduševiti i ostaviti pečat na vašu posjetu ovom mjestu jeste gostoprimstvo njenih ljudi. Njihova iskrenost i ljubaznost, kao i duhovitost i spremni osmijesi će vas zaraziti, a otvorenost i spremnost da pomognu sigurno nećete zaboraviti. Sve to može doživjeti ovog ljeta, za samo dva sata direktnog leta iz Sarajeva. 

 

Detalji pretrage
{{priceSearchCriteria.departureLocations[0].name}} {{priceSearchCriteria.arrivalLocations[0].name}}, Prijava {{checkIn | firmDate}} , Odjava {{checkOut | firmDate}} {{priceSearchCriteria.night}} Noći {{priceSearchCriteria.adult}} Odrasli {{priceSearchCriteria.childAges.length}} Dijete {{adultCount}} Odrasli {{childCount}} Dijete {{infantCount}} Beba | {{findDirectionText(priceSearchCriteria.direction)}}
We are not able to display location results.Please use the search engine module.
Placeholder