Antalija

Možete li zamisliti tirkiznu boju mora u kontrastu sa bijelim pijeskom i bujnom zelenom šumom čempresa?

 

Ovakve fotografije ste vjerovatno viđali na internetu, a to je upravo ono što vas očekuje na obalama južnog dijela Turske. Antalija je poznata kao biser turske mediteranske obale, zahvaljujući zadivljujućim prirodnim ljepotama i umjerenom klimom gotovo cijele godine. Ovaj grad u prosjeku broji čak 300 sunčanih dana godišnje, što znači da vaš odmor je skoro zagarantovan u lijepom vremenu. Fantastične plaže, vrhunski hoteli i odličan šoping vas čeka u Antaliji, ali ovaj grad krije više od toga. Na ovom području boravili su Rimljani, Bizantijci, Arapi, Seldžuci, a naposlijetku i Osmanlije koji su ostavili različite tragove na ovaj grad i danas možete posjetiti historijski značajne antičke atrakcije. Ukoliko ste ljubitelj historije, ne propustite posjetu Arheološkom muzeju, jednom od najljepše uređenih u Turskoj.


Srce grada, koje je do modernog doba gotovo cijelo bilo zatvoreno unutar zidina tvrđave, poznato je kao Kaleici. Ovdje možete pronaći poznate restorane i kafiće s morskim plodovima, preporučujemo vam ručak ili večeru na otvorenom dok čamci lutaju u luci, a ribari pripremaju mreže. Ovo područje je najstariji dio Antalije i ima uske, krivudave ulice koje odišu posebnom atmosferom. Nikada nećete tačno znati gdje se nalazite zato se ne plašite da se izgubite. Pored luke Kaleici, u blizini historijskog centra, nalazi se i poznata plaža Mermerli, nekada ženska plaža jer je bila izolovana od grada, a danas je uglavnom koriste stanovnici Antalije. Ukoliko se odlučite za autentični doživljaj, ne propustite ovu skrivenu plažu sa čistim morem, a pronaći ćete i beach bar gdje ćete sigurno uživati.


Jedna od najpoznatijih plaže Antalije je Lara, označena plavom zastavicom, blizu centra grada, preporučujemo za porodice sa malom djecom zbog postepenog ulaska u vodu. Između centra grada i plaže Lara, prnoći ćete plažu Ornekoy koja  je pješčana i idealna za one koje traže miran odmor. Konyalti plaža – u prijevodu „zaliv ispod litice“, načazi se u širem gradkog jezgru Antalije i ima nešto hladniju vodu u odnosu na druge plaže upravo zbog podzemnog potoka koji teče prema moru. Konyalti je poznata i po tome što ima najdužu obalu sa pet uzastopnih plaža, a sve one imaju plavu zastavu.
Pored historijskog bogatstva, Antalija vrijedi i za najvažniji turistički centar u mediteranskoj regiji Turske. U Antaliji ćete pronaći ekološki prihvatljive, moderne i visoko razvijene hotelske smještaje zbog kojih ćete poželiti da svake godine ljetujete ovdje. Upravo to su razlozi zašto turiste Antalija privlači kao magnet svake ljetne sezone.

 

Detalji pretrage
{{priceSearchCriteria.departureLocations[0].name}} {{priceSearchCriteria.arrivalLocations[0].name}}, Prijava {{checkIn | firmDate}} , Odjava {{checkOut | firmDate}} {{priceSearchCriteria.night}} Noći {{priceSearchCriteria.adult}} Odrasli {{priceSearchCriteria.childAges.length}} Dijete {{adultCount}} Odrasli {{childCount}} Dijete {{infantCount}} Beba | {{findDirectionText(priceSearchCriteria.direction)}}
We are not able to display location results.Please use the search engine module.
Placeholder