Side

Grad koji svi treba da vide!


Otprilike 75 km istočno od Antalije nalazi se Side, još jedan nekada važan antički lučki grad. Side je mjesto koje je samo po sebi postalo popularna destinacija za odmor, a nekada je bio samo jednodnevni izlet iz Antalije. Ovdje ćete pronaći čaršiju sa slikovitim, uskim ulicama poput Baščaršije, dok spuštajući se prema obali naići ćete na duge, bijele plaže koje pozivaju na kupanje. Ako dalje budete šetali obalom, otkriti ćete impozantne spomenike antike, poput rimskog kupatila i stubova Apolonovog hrama samo pogledom na more. Ovdje imate potpunu sliku savršenog spoja savremenog užitka na odmoru i historijskog blaga.


Side je danas moderno ljetovalište, najpoznatije po svojim klasičnim antičkim ruševinama koje potiču iz perioda od 1. stoljeća pre nove ere do 3. stoljeća nove ere. U okviru tri hrama koja se nalaze u Sideu, Apolonov hram je jedan od najbolje očuvanih hramova u grupi koja se nalazi na vrhu poluostrva posvećenog grčkom bogu ljepote, svjetlosti, zaštitniku umjetnosti i vodiču Muses. Friz postavljen iznad njih prikazuje glave Meduze - mitološkog čudovišta koje je umjesto kose imalo lice žene sa zmijama otrovnicama.


Šetnje ovim gradom mogu da budu duge i itekako zanimljive. Za pauzu u šetnji preporučujemo vam restoran u stilu bungalova ApolloNiko. Ovaj restoran u stilu bungalova nalazi se na uglu luke gdje možete uživati u pogledu na čamce i hram Apolona. Ne zaboravite po povratku pokupiti i suvenir za kući u nekoj od lokalnih radnji koje vam ovdje neće biti teško pronaći po jako povoljnim cijenama.

 

Detalji pretrage
{{priceSearchCriteria.departureLocations[0].name}} {{priceSearchCriteria.arrivalLocations[0].name}}, Prijava {{checkIn | firmDate}} , Odjava {{checkOut | firmDate}} {{priceSearchCriteria.night}} Noći {{priceSearchCriteria.adult}} Odrasli {{priceSearchCriteria.childAges.length}} Dijete {{adultCount}} Odrasli {{childCount}} Dijete {{infantCount}} Beba | {{findDirectionText(priceSearchCriteria.direction)}}
We are not able to display location results.Please use the search engine module.
Placeholder